Altertavlen på kirkeloftet

En dag dumpede der et brev ind af brevsprækken hos formanden for menighedsrådet for Sem Kirke, Vera Jensen, poststemplet Utah, USA.
Brevet var fra mormonernes universitet Brigham Young University, hvis tilknyttede kunstmuseum meget gerne ville høre historien om en kopi af et Carl Heinrich Bloch-maleri, der i en årrække har ligget gemt på loftet i Sem Kirke.
Det var da lidt af en opgave, fortæller Vera Jensen, der er gået i gang med  detektivarbejdet.  

Den genfundne altertavle

Billedet, der viser den opstandne Kristus, blev fundet på kirkeloftet af hendes nu afdøde mand Preben, dengang han var formand for menighedsrådet.
Det lå uden ramme helt i skammekrogen men blev støvet af, sat i ramme og kom ned i kirken igen.
-Måske har det været et alterbillede engang, og det har helt sikkert hængt i tårnrummet, men er formentlig blevet fjernet, da orglet blev sat op her, fortæller Vera Jensen.

Indtil videre har hun fundet ud af, at maleriet er malet i 1909 efter Carl Blochs billede Opstandelsen.
Originalen hænger på Museum of Art i tilknytning til Brigham Young Universitetet, men de to billeder er lidt forskellige. Der er to knælende engle på Carl Blochs billede. Dem har kopisten fra Sem sparet væk.

Carl Heinrich Bloch døde i 1890, så jeg er overbevist om, at kopisten har kendt Bloch. Jeg arbejder i hvert fald med at finde forbindelsen, siger Vera Jensen. Hun tvivler lidt på, om det lykkes at finde til bunds i mysteriet og svare på aller amerikanernes spørgsmål.

Men det er en sjov opgave, og jeg arbejder videre med den, tilføjer Vera Jensen.

(Nordjyske.dk – Mariagerfjord, 30. december 2009)

 

Comments are closed.